Laga själv

Hur mycket kostar det att reparera en mobil? Den frågan är såklart svår att svara på. Det beror på vad som är fel, vilken modell du har samt hur, var när du vill ha den lagad. 

Det är till exempel mest troligt dyrare att få en tekniker som kommer hem till dig och utför reparationen än att skicka in till ett företag som sedan reparerar den åt dig. 

Det mest kostsamma alternativet brukar vara att vända sig till tillverkaren exempelvis samsung eller apple för att laga sin enhet. 

Men vill man få ner kostnaden finns det en annan lösning. Fixa det själv! Ja det går faktiskt. Det är inte helt lätt att göra och att hitta rätt delar. Men det går. Det finns flera guider online som du kan hitta hur du gör och var du hittar delar. 

De billigaste delarna hittar man såklart från Kina, beställ på ebay, frugo med mera.

Vi var med på ett avsnitt av arga snickaren där vi visade hur man enkelt kan lägga mycket elektronik själv i hemmet. Tyvärr finns inte avsnittet på viaplay, varpå vi enkom kan råda människor hålla koll på eventuella repriser på en tv-guide om ni vill se avsnittet. 

service2.jpg

Tänk på detta

Fördelarna med att laga sin enhet själv är ganska självklara – framförallt sparar du pengar. 

Men det finns även en del nackdelar som är bra att tänka igenom innan du påbörjar en lagning. För det första kommer inte din garanti att gälla längre på din enhet när du själv varit där och lagat den. Är den en telefon du vill kunna fortsätta använda, som kanske är relativt ny och värd mycket pengar kanske du inte ska ge dig in på att laga den om du är helt oerfaren. Börja med att ge dig på en billigare enhet för att se om du lyckas laga denna innan du ger dig på mer värdefull elektronik. 

Med detta sagt så börja med att laga en enhet som utan lagning hamnar i återvinning eller byrålådan. Glöm inte heller att alla tillverkare och modeller ser olika ut så även om du tränat på en enhet kan nästa fungera på ett helt annat sätt. 

Till sist – Lycka till!